Kako čuvati Bitcoin? Bitcoin novčanici 

Cold hardware novčanici

Najsigurnija opcija za čuvnje bitcoina su hladni novčanici ili cold wallet hardware novčanici. Mnogo ljudi koji se prvi put sretnu sa bitcoinom i konvertuje fiat za bitcoin na nekoj mjenjačnici uglavnom ostave svoj bitcoin na računima mjenjačnica i to je velika greška koja ih kasnije skupo košta.U dosadašnjoj istoriji bitcoina monogo mjenjačnica je namjerno ili slučajno izgubilo jako puno bitcoina svojih korisnika.2016 MTGox mjenjčnica izgubila je stotine hiljada bitcoina svojih korisnika jer je navodno bila hakovana a bitcoini nikad nisu vraceni vlasnicima.2022 FTX mjenjačnica je propala jer su vlasnici mjenjačnice pronevjerili bitcoine svojih korisnika.

Postoji izreka not your keys, not your bitcoins što znači ako ne držite svoje bitcoine u svojim rukama i pod svojom kontrolom , onda se smatra da neko drugi drži bitcoine za vas i da taj bitcoin nije siguran, ne pripada vama i  šanse za gubljenje bitcoina su velike.

Cold hardware novčanici su nesto poput vašeg štednog računa na njima su vaši bitcoini potpuno sigurni i pripadaju samo vama i niko ne može da vam ih ukrade .

Trenutno jedan od najboljih i najsigurnih cold wallet hardwar novčanika je ColdCard.Cold card košta oko 150 USD ,ovaj novčanik pruža vrhunsku sigurnost i razne dodatne mogućnosti za naprednije korisnike

U videu dole možete vidjeti tutorijal korak po korak. U ovom viedu Natalie Brunell poznata američka novinarka i youtuberka uči kako se pokreće i koristi Cold Card Wallet hardwar novčanik prvi put tako da i ako ste totalni početnik jako je lako shvatiti kako koristiti Cod Card uz ovakav tutorijal .

Druga jeftinija opcija je Blockstream Jade hardwar novčanik isto jako dobar i soldian novčanik koji košta oko 60 USD

Passport je prepoznatljiv bitcoin hardverski novčanik nalik starom telefonu, novčanik ima ekran i tastaturu, ugrađenu kameru i radi na baterije. To čini novčanik izuzetno pogodnim za svakodnevnu upotrebu zbog lakoće korištenja koju donosi. 

Tajne riječi za oporavak novčanika

Kad prvi put pokrećete vlastiti novčanik uradićete Backup odnosno zapisaćete 12 ili 24 riječi koje generira vaš uređaj kod prvog pravljenja računa.Ove riječi 12 ili 24 vam zapravo pomažu da povratite novčanik i bitcoine u slučaju gubitka mobilnog ili hardverskog novčnika .Ove riječi možete unjeti u bilo koji bitcoin novčanik i povratiti sve bitcoine.

Bitcoin novčanici za mobilne

Ako cold wallet hardware novčanike zamišljamo kao štedne račune onda novčanike za mobilne možete zamisliti kao običine fiat novčanike gde uvjek držite nešto malo fiat novca za svakodnevne potrebe i plaćanja.Nećete u ovakve novčanike staviti svu svoju štednju i hodati okolo.U ovkvim novčanicima držite nešto malo bitcoina ako imate potrebu za svakodnevnim sitnim transakcijama i po potrebi ih dopunjavate sa štednog računa odnosno hardware novčanika

Gotovo svi bitcoin novčanici za mobilne već imaju funkciju lightning networka za trenutne bitcoin transakcije i kao onchain novčanik.Ovi novčanici za mobilne se djele na kastodi odnosno starateljske ili self kastodi  

Kastodi novčanik je novčanik u kojem druga strana preuzima čuvanje privatnih ključeva u ime korisnika i ima potpunu kontrolu nad bitcoinima, preuzimajući odgovornost za upravljanje ključem korisničkog novčanika, potpisivanje transakcija i zaštitu bitcoin korisnika.

Self kastodi je novčanik bez starateljstva, gdje je vlasnik bitcoina u potpunosti odgovoran za upravljanje vlastitim sredstvima . Korisnik ima potpunu kontrolu nad svojim bitcoinima , upravlja svojim privatnim ključem i sam upravlja transakcijama.

Wallet of Satoshi – Wallet of Satoshi prvi je na našoj ljestvici najpopularnijih novčanika za Bitcoin lightning network i onchain . Novčanik se promovira kao “Najjednostavniji bitcoin Lightning novčanik na svijetu”, a može s lakoćom upravljati Bitcoin Lightning transakcijama , čak i za ljude koji su novi u Bitcoinu.Wallet of Satoshi dostupan je i za Apple i za Android telefone te je također preuzet više od 500.000 puta s Google Play Storea.Ovo je kastodi novčanik

Muun -Najpopularniji među self kastodi novčanicima je Muun, Bitcoin On cahian i Lightning novčanik koji je pronašao način da integrira Lightning i On-chain novčanik u isto korisničko sučelje sa samo jednim BTC stanjem .Muun je dostupan i za Apple i za Android telefone, a ima više od 100.000 preuzimanja u Google Play trgovini.

Izvor: Google Play

Phoinix je lightning i on chain novčanik koji je self kastodi koji početnicima olakšava početak. Ovaj novčanik vam obezbjeđuje lightning nod i otvara lightning kanale na vašem mobilnom